Van groeipapier tot stralende bloem

100 kleine blij makende zaadjes

Van groeipapier tot stralende bloem

Wat is groeipapier?

Het papier dat je in je handen hebt is niet zomaar papier. Groeipapier is namelijk gemaakt van gerecycled materiaal, waardoor er geen boom aan te pas hoeft te komen. Het 80 grams papier bestaat uit twee dunne lagen papier met daartussen zaadjes van de vrolijke veldbloem, het bescheiden vergeet-me-nietje of de sierlijke klaproos. Voor onze BLOEI kaarten gebruiken wij het 200 grams papier. Deze wordt handgeschept met de zaadjes er al in. Omdat het papier handgeschept wordt, kan de dikte enigszins verschillen.

Hoe werkt groeipapier?

Groeipapier is op zo’n manier gemaakt, dat wanneer het in aarde wordt gepoot en het papier onder de juiste omstandigheden composteert,  de zaadjes gaan ontkiemen. Dat willen we natuurlijk bereiken, maar hoe zorg je nu voor het beste resultaat? Daarvoor hebben we een uiterst simpel stappenplan waar je spontaan groene vingers van gaat krijgen.

Stap 1: VOORBEREIDEN

De eerste keuze die je moet maken, is waar je je groeipapier gaat poten. Het kan binnen en buiten, maar buiten is het wel iets lastiger omdat je afhankelijker bent van het weer. Je hebt namelijk wel zon nodig, maar niet al te veel hitte. Het voorjaar of de zomer zou dan het meest geschikt zijn. Als je niet zo zeker bent van je zaak, is een pot met goede potgrond de meest veilige optie. Die kun je gewoon binnen zetten wanneer het nodig is. De pot zou je dan voor ongeveer 2/3 met potgrond moeten vullen.

Stap 2: PLANTEN

Nu komt het echte werk. Je pakt je groeipapier en legt het op de aarde in de pot. Als je papier groter is dan de pot, maakt het niet uit als het over elkaar heen komt te liggen. Vervolgens strooi je een klein laagje grond (een halve centimeter is genoeg) over het papier en druk je het zachtjes aan.

Stap 3: WATER GEVEN

Wanneer het papier in de pot is geplant, geef je het een flinke scheut water. Je wilt dat het papier goed vochtig is, maar niet verdrinkt. Hou het papier in ieder geval de eerste 10 dagen vochtig, omdat dit een vereiste is voor de ontkieming van de zaadjes. Ze moeten zich namelijk eerst goed losweken uit het papier en het papier moet grotendeels vergaan voordat ze ontspruiten. Een zonnig hoekje in huis (of buiten) helpt zeker mee!

Stap 4: LAAT HET GROEIEN

Zodra de eerste zaadjes ontkiemen, blijf je het papier vochtig houden maar iets minder dan eerst, omdat de spruitjes snel kunnen verdrinken. Als vervolgens de plantjes wat steviger worden, geef je ze af en toe water, net wat ze nodig hebben om te kunnen groeien.

Stap 5: GENIET!

Wanneer na een paar weken de plantjes gaan bloeien, kun je ervoor kiezen om ze af te snijden en in een vaasje te zetten, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon in de pot van genieten. Het is in ieder geval genieten geblazen van zo’n mooi én duurzaam overblijfsel van een boodschap op groeipapier!

De zaadjes komen niet op, wat nu?

Hoewel we er alles aan doen om de omstandigheden voor het groeipapier zo optimaal mogelijk te houden, kan het gebeuren dat de zaadjes onverhoopt niet ontkiemen. Dit kan een heel aantal oorzaken hebben, maar je moet je realiseren dat deze zaadjes meer hebben doorstaan dan wanneer ze uit een zaadzakje zouden komen. Het blijven namelijk levende waren, waar je voorzichtig mee om moet gaan. Mogelijke oorzaken zouden dan ook kunnen zijn dat dat je de aarde niet goed hebt natgehouden tot het ontkiemen, of misschien heb je oude aarde gebruikt die niet rijk is aan voedingsstoffen. Verder is planten in de winter of vroege voorjaar nooit een aanrader: wanneer je bijvoorbeeld het groeipapier hebt gekregen in december kun je het beste wachten met planten tot de lente of de zomer.

Met al deze tips kunnen we ons haast niet meer voorstellen dat het misgaat. Als je het groeipapier met liefde behandelt, geven ze liefde terug in de vorm van bloemen!

Plant Smiles – Grow Laughter – Harvest Love ♥